ME-jahti

Suomen Suurmestaruus lauantaina

Mikkelin vauhtiradalla järjestetään viikonloppuna suurtapahtuma St Michel 13.-14.7. Viikonloppu alkaa lauantaina klo 14 Toto75-raveilla, joiden päälähtö on suomenhevosten perinteinen Suurmestaruusajo. Kyseessä on viimeinen suomenhevosten suurkilpailu ennen parin viikon päästä ravattavia Kuninkuusraveja, joten parhaat hevoset antavat mailin matkalla arvokkaita näyttöjä Kuninkuusravien valintoja ajatellen.

Suurmestaruusajossa nähdään suomenhevosten eliittiä. Kymmenen vauhdikasta ravuria mittelee mailin ryhmäajossa 15 000 euron ykköspalkinnosta, ja monella siintävät mielessä myös tulevat Kuopion Kuninkuusravit. Lähdössä menestyminen on viimeinen näytönpaikka ennen pian koittavaa kauden päätähtäintä. Lähetysauton taakse asettuvat huippuvauhdikas ruuna Pihlajan Aaroni, kylmäveristen tammojen ME-juoksija I.P. Vipotiina ja kahdeksan nopeaa oria.

Kilpailun ainoa ruuna, Pihlajan Aaroni sai parhaan mahdollisen sisäradan lähtöpaikan vauhdikkaalle Mikkelin radalle. Hevosen ohjastaja Akseli Lahtinen lähtee erittäin luottavaisena matkaan.

”Heppa on hyvässä kunnossa ja hyvä lähtörata. Optimistisesti ajateltuna kurakeli on pahin vastustaja”, Lahtinen sanoo.

Lisävauhtia pyritään hakemaan Lahtisen mukaan mahdollisesti riisumalla hevoselta kengät starttiin.

”Todennäköisesti ajetaan ilman kenkiä, mikäli rata on hyvä.”

Ravikuningas haastajana matkaan

Viime kesänä Mikkelissä ravikuninkuuden voittanut Erikasson koki viime startissaan yllätystappion. Valmentaja Bella Varjonen on kuitenkin hyvillä mielin, vaikka Erikassonin iskukyky on nyt hieman arvoitus.

”Me lähdemme nyt haastajina matkaan. Tauko tuli hieman väärään paikkaan ja kunto on nyt vielä hakusessa. Balanssin kanssa on ongelmia, mutta silti ajetaan riskillä ilman kenkiä.”

”Kaikki on mennyt ihan normaalisti, hieroja käy keskiviikkona ja laserhoitoa Erkki saa torstaina. Harri (Koivunen) päättää ajotaktiikan, kuten aina. Lähtöpaikkaan olen kuitenkin hyvin tyytyväinen.”

”Tämä lähtö ratkaisee osallistumisen Kuninkuusraveihin. Kyseessä on niin kova kilpailu, että hevonen ei voi olla keskenkuntoinen sinne lähdettäessä.”

Lettinauha vaihdetaan

I.P. Vipotiina on lähdön ainoa tamma ja tähtää tosissaan Kuopion Kuninkuusraveihin. Kolminkertaisella ravikuningattarella on jo yksi voitto Suurmestaruudesta. Vuonna 2009 tamma voitti lähdön huimalla SE:llä 20,2aly.

”Hevoselle kuuluu ihan hyvää. On ollut lämpimät kelit, joten Vipotiina on uida porskutellut, eli mennyt normaalia treeniä. Hevonen palautui ihan hyvin Suur-Hollola-ajosta. Varustemuutoksia ei muuten tehdä kuin letitysnauha vaihdetaan. Sama balanssi kuin ennenkin, eli alumiinit edessä ja rautakengät takana”, valmentaja Pertti Puikkonen kertoo.

”Juoksun onnistuessa odotan hevosta viiden joukkoon. Ja jos kaikki menee nappiin, niin vaikka korkeammallekin. ”

Yksi kilpailun suurimmista ennakkosuosikeita on Boker. Se sijoittui Lahden Jokimaalla pari viikkoa sitten Suur-Hollola-ajossa kolmanneksi. Orin valmentaja-ohjastaja Esa Holopainen lähtee Suurmestaruuteen positiivisin odotuksin.

”Ori on kunnossa. Boker palautui hyvin Lahden jälkeen ja on ollut terveenä. Lähtöpaikka neljä on hyvä, sillä viime aikoina meillä on ollut epäonnea rata-arvontojen kanssa. Meillä on pieni laukkariski alussa, sillä ensimmäisillä askelilla hevonen on ollut hätäinen. Nyt siitä on onneksi kuitenkin tullut ravivarmempi.”

Myös Boker on suuntaamassa Kuninkuusraveihin parin viikon kuluttua.

”Kuninkuusraveihin ollaan menossa ilman muuta. Jos hevonen on terveenä, niin sinne suunnataan.”

Kotiradan Camri on myös yksi lähdön mielenkiintoisimmista nimistä. Ennätyksensä 7-vuotias ori pudotti upeasti viime viikolla lukemiin 20,9a, joten se menee Mikkelissä varmasti jälleen kovaa.

Suurmestaruusajo on Mikkelin lauantain ravipäivän 11. lähtö.

Suurmestaruus Ryhmäajo 1609m 1-palkinto 15 000 €

1 Pihlajan Aaroni / Akseli Lahtinen

2 Erikasson / Harri Koivunen

3 Frans / Ari Moilanen

4 Boker / Esa Holopainen

5 Franko / Antti Teivainen

6 I.P. Vipotiina / Pertti Puikkonen

7 Turon Myrsky / Tero E Mäenpää

8 Camri / Tuomas Pakkanen

9 A.T. Visku / Arto Hammar

10 Tähen Tuuri / Terho Rautiainen

La 13.7. klo 14 alkaen HUOM: Toto75 pelataan poikkeuksellisesti lähtöihin 7-13, ensimmäinen kohde klo 16:30 Su 14.7. klo 13 alkaen

Hippoksen tiedote

 

ME-jahti