ME-jahti

H.V. Tuuri kamppaili Suurmestaruuden voittajaksi

St Michel -lauantain päälähdössä, suomenhevosten Suurmestaruudessa annettiin viimeisiä näyttöjä kuninkuuskilpailua varten ja lähtö toimi myös hyvänä katsauksena huippuoriiden päivän kuntoon. Kaksi kertaa St Michel -ajon voittanut Iikka Nurmonen ohjasti H.V. Tuurilla ensimmäisen Suurmestaruus-voittonsa ja samalla H.V. Tuuri varmisti asemiaan yhtenä kuninkuuskilpailun suosikkina.

Iikka Nurmosen isän Ossi Nurmosen valmentama H.V. Tuuri on näyttänyt kauden ensimmäisistä lähdöistä alkaen kuuluvansa mukaan Seinäjoen Kuninkuusravien pääkilpailuun, vaikka vuoden alussa oriin voittosumma olikin vielä alle 100 000 euroa. St Michel -lauantain Suurmestaruusajo on perinteinen suomenhevosten suurkilpailu, jonka voittoa myös H.V. Tuurin valmentaja arvostaa.

”Minulla ei ole ollut paljon suomenhevosia, eikä näissä lähdöissä ole päästy ajamaan. Mutta nyt päästiin, oli niin hyvä hevonen ja saatiin voitto. Meillä on ollut suomenhevosia siitosoriina, kyllä suomenhevonen on lähellä sydäntä”, Ossi Nurmonen kertoi.

Vaikka Nurmosta ei mielletä varsinaisesti suomenhevosten valmentajaksi, H.V. Tuurin kanssa hän on tehnyt jo useita vuosia töitä. Ori siirtyi Maaningassa asuvan Nurmosen talliin vuonna 2018. Aina paljon lähtöjä voittanut H.V. Tuuri on tehnyt maaninkalaisen tallista vauhdikasta nousua kohti suomenhevoskärkeä, vaikka uraa ovat hidastaneet myös terveysongelmat. Tänä vuonna ori on saanut olla terveenä ja se on päässyt kilpailemaan tasaiseen tahtiin.

”Se on niin hienoluonteinen hevonen, oikein mukava kaikille. Se käyttäytyy tallissa hyvin, raveissa ja joka paikassa. Sillä on ihan enemmän kuin kympin pää sillä hevosella”, Nurmonen kehui hevosta.

Nurmonen jakoi myös vuolaasti kehuja tallinsa henkilökunnalle, joka on tehnyt kovasti töitä hevosen hyvinvoinnin eteen.

”Kiittelin tyttöjä, kun he jaksavat kääriä jalkoja ja pitää kylmässä vedessä hevosta, niin se on nyt onnistunut tämän hevosen kanssa”, Nurmonen totesi.

Seuraavana H.V. Tuurin kilpailukalenterissa siintävät kahden viikon kuluttua ajettavat Seinäjoen Kuninkuusravit. Suurmestaruuden voittaja on selvä valinta kuninkuuskilpailuun ja H.V. Tuuri on varmasti suurimpia suosikkeja ravikuninkaan tittelin voittajaksi, vaikka se osallistuukin kilpailuun ensimmäistä kertaa.

”Jännittävää aikaa, on toivottava, että saamme pidettyä hevosen huippukunnossa. Kahden viikon kuluttua on sitten kovin koittelemus, toivottavasti hevonen on siellä kunnossa. Ei ole minulla kuninkuuskilpailussa ollut koskaan hevosta, en tiedä miten se onnistuu. Kerta se on ensimmäinenkin”, Nurmonen pohti tulevia kilpailuja.

Ravien lisäksi H.V. Tuuri on ahkeroinut siitospuolella. Oriilla on siemennetty vajaa 50 tammaa ja Nurmosen mukaan H.V. Tuuri on hoitanut myös toisen työnsä oikein hyvin.

Myös ohjastaja Iikka Nurmonen oli tyytyväinen H.V. Tuurin suoritukseen. Nurmonen ohjasti oriin johtopaikalle. Loppusuoraa tultiin neljä hevosta rinnakkain, mutta H.V. Tuuri sai pidettyä kovaa kirivät kilpakumppaninsa takanaan, vaikka voittomarginaali ei ollutkaan iso. Oriin voittotulos oli 20,7a/1609 metriä. Toiseksi kiri Santtu Raitalan ohjastama Evartti ja kolmanneksi Kimmo Taipaleen ohjastama Välkyn Tuisku.

”Oli kyllä hieno ottelu, hevonen vastasi varmasti, mutta kaikki oli ainakin minun mielestäni pelissä. En tiedä oliko hevosella, mutta hyvin se vastasi”, Nurmonen kertoi.

Paikalla Mikkelissä oli myös H.V. Tuurin kasvattajatahon Lootus-Tallin takaa löytyvä Marko Vuolukka, joka on mukana myös H.V. Tuurin kilpailuoikeuden vuokranneessa kimpassa Talli Tuurilla Mennään. Vuolukan ja H.V. Tuurin tarina vie vuosien taakse. Jo oriin emänemä oli Vuolukan oma hevonen, ja näin myös H.V. Tuurin emä H.V. Kipinä oli hänen kasvattamansa.

”Olin taas erittäin hermostunut, ja vieläkin pamppailee. Tämä on ensinnäkin tietenkin niin legendaarinen kilpailu, että nostaa tämän omaan arvoonsa. Olen suomenhevosiin tykästynyt kovasti”, Vuolukka tunnelmoi.

Suurmestaruuden voitosta H.V. Tuuri palkittiin 20 000 eurolla ja hevosen kausiansiot kipusivat voiton myötä lähes 100 000 euroon.

Lauantaina ratkesi myös lämminveristen montén Suomen mestaruus, jonka vei nimiinsä suonenjokelaisen Karoliina Sinkkilän ohjastama Target Kronos. Edellisen kerran Sinkkilä oli voittanut lämminveristen montén SM-tittelin vuonna 2005. Target Kronosta Siuntiossa valmentavalle Nina Pettersson-Perklénille mestaruus oli ensimmäinen. Totochampions Stablen omistama 9-vuotias ruuna teki täydellisen keulasoolon SM-finaalissa, eivätkä muut osallistujat päässeet uhkaamaan Target Kronosta missään vaiheessa. Target Kronoksen voittoaika oli 13,9a/2100 metriä.

Raviurheilun supertähti Face Time Bourbon tähdittää St Michel -sunnuntaita

St Michel -viikonlopun huipentava lämminveristen St Michel –ajo ajetaan sunnuntaina ravien 10. lähtönä kello 16.30. Päälähdössä on mukana jopa maailman parhaaksi hevoseksi tituleerattu Face Time Bourbon, joka on saapunut Ranskasta lauantaina lentokuljetuksella Suomeen. Viimeksi 2100 metrin matkalla maailmanennätyksen 09,1 juossut Face Time Bourbon on lähdön ylivoimainen ennakkosuosikki, ja Sebastien Guaraton valmentamalla hevosella voi olla jopa mahdollisuus rikkoa 1000 metrin raviratojen maailmanennätystulos 07,7. St Michel -ajon kilpailuennätys 08,9 on puolestaan suomalaisen Next Directionin käsialaa ja leppävirtalaisruuna on mukana päälähdössä myös huomenna.

 

Hippoksen tiedote

kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

ME-jahti