ME-jahti

Face Time Bourbon valloitti mikkeliläisyleisön sydämet

St Michel -ajon päätähti, Ranskasta Suomeen lentokuljetuksella saapunut Face Time Bourbon näytti ylivoimaisuutensa ja voitti ravien päälähdön leikitellen. Aikaisemmin päivällä iskeneen ukkoskuuron takia Mikkelin ravirata ei ollut aivan nopeimmillaan, joten uusia maailman- tai kilpailuennätyksiä ei St Michel -ajossa nähty, mutta Face Time Bourbon teki silti suuren vaikutuksen koko Mikkelissä paikalla olleeseen raviyleisöön. 80 000 euron arvoinen voitto tuli tuloksella 09,7a / 1609 metriä. Leppävirtalaisen Timo Hulkkosen valmentama Next Direction oli parhaana suomalaisena toinen St Michel -ajossa.

Eric Raffinin ohjastama Face Time Bourbon otti lähdön aivan ensimmäiset metrit tarkkaillen, ja suomalaisedustaja Next Direction kiihdytti keulapaikalle. Iikka Nurmosen ohjastama Next Direction sai etusuoralla rinnalleen Face Time Bourbonin, joka painui keulaan, kun valjakot kaartuivat kohti viimeistä takasuoraa. Loppusuoraa Face Time Bourbon tuli aivan omaa vauhtiaan ja ohjastaja Raffin ehti kumarrella hurranneelle yleisölle.

”Olen iloinen, että näin yleisöä raveissa”, Raffin aloitti voittajahaastattelussa. Ranskassa yleisöä ei ole ollut raveissa koronaviruksen takia. Mikkelissä yleisöä oli sunnuntaina 6934 henkilöä.

Raffin on erittäin menestynyt ohjastaja Ranskassa ja kansainvälisesti, mutta maailmantähti Face Time Bourbonin ohjastaminen on hänellekin ilo.

”Muistutin hieman hevosta loppukaarteessa, mutta lähinnä nautiskelin. Hevonen tykkää tehdä töitä ja kun tulin radalle, hevonen hirnui ja katsoi yleisöä. Hevonenkin nautti. Aurinko paistaa, raveissa on yleisöä, ja ajan Face Time Bourbonia. Vaikka se aiheuttaa tietyllä tapaa stressiä, tämä on unelma”, Raffin kertoi.

Lähdön esittelyä viivästytettiin noin kymmenen minuuttia, jotta sateen piiskaamaa rataa saatiin paremmaksi päälähtöä varten. Sekä Face Time Bourbonin valmentaja Sebastien Guarato että ohjastaja Eric Raffin kiittelivät raviradan ratahenkilökuntaa siitä, että raviradan kunto saatiin niin hyväksi kuin se vain oli mahdollista saada tänään.

”Se oli oikea ratkaisu, kelille ei voinut mitään. Oli mahtavaa, että se kymmenen minuutin työ tehtiin”, Raffin kiitteli.

”Kun sadekuuro tuli ja ukkonen alkoi, tiesin, että tänään ei juosta ennätyksestä”, valmentaja Guarato kuitenkin totesi.

Vaikka 6-vuotias ori on eurooppalaisen raviurheilun kenties seuratuin hevonen, sen arkielämä pidetään mahdollisimman yksinkertaisena ja rutiinit pyritään pitämään päivästä ja kilpailusta toiseen samanlaisina. Guarato on kokenut huippuhevosten valmentaja, hänen tallinsa aikaisempiin tähtiin kuuluvat muun muassa vuoden 2011 St Michel -voittaja Rapide Lebel ja Bold Eagle.

”Se on ihan sama tällaisen hevosen kanssa, onko kyseessä Prix d’Amerique tai St Michel, en vaihda mitään. Samalla systeemillä mennään, niin varusteiden kuin valmistautumisen suhteen”, Guarato kertoi.

Mikkelin ravirata teki paljon töitä, jotta maailman parhaaksikin ravihevoseksi kutsuttu Face Time Bourbon saatiin Suomeen. Yhteydenotot hevosen taustajoukkoihin alkoivat hyvissä ajoin, useita kuukausia ennen St Michel -ajoa. Valmentaja Guaraton mukaan ratkaiseva tekijä oli se, että hevoselle järjestettiin lentokuljetus läheltä, vain tunnin matkan päästä hevosen kotitallilta. Näin matkasta ei tullut Face Time Bourbonille liian raskas.

”Tämä oli hyvä startti seuraavaa starttia ajatellen. Tänä vuonna hevonen ei enää tule Suomeen, mutta miksi se ei voisi tulla uudestaankin yrittämään ennätystä ensi vuonna”, Guarato sanoi.

Paikalla Mikkelissä oli myös Face Time Bourbonin omistajatallin Scuderia Bivans Srl:n pääomistaja, italialainen Antonio Somma, joka oli luonnollisesti tyytyväinen hevosensa juoksuun.

”Olen todella tyytyväinen hevoseen, se oli rauhallinen ennen starttia. Oli huonoa tuuria, että sattui tällainen sadeilma tähän. Ennätystä tulimme hakemaan, mutta se ei ollut mahdollista tänään”, Somma veti yhteen päivää.

Sommakaan ei poissulkenut mahdollisuutta hevosen palaamiseen Suomeen. Hän haluaa näyttää huippuhevostaan mahdollisimman monessa eri maassa, mikäli se vain on mahdollista. Somma kehui myös Mikkelin raviradan järjestelyjä St Michel -ajoa varten.

”Kiitän vieraanvaraisuudesta, kaikki on mennyt todella hienosti. Voi olla, että osallistumme ensi vuonna Elitloppetiin. Mutta olen niin tyytyväinen tähän vieraanvaraisuuteen, että saatamme tulla tännekin uudestaan”, Somma kiitteli.

Sebastien Guaraton talliin meni myös St Michel -ajon kolmossija 10-vuotiaalla terästamma Billie De Montfortilla. Paras suomalainen oli viime vuoden St Michel -voittaja, lahtelaisen Iikka Nurmosen ohjastama Next Direction, joka sijoittui lähdössä toiseksi.

 

Hippoksen tiedote

 

kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

ME-jahti