ME-jahti

Evartti hurjasteli uuden rataennätyksen Suurmestaruudessa

St Michel –ravien lauantain päälähtö oli suomenhevosten Suurmestaruus, jossa nähtiin vauhtiviikonloppuun sopivasti uusi Mikkelin rataennätys. Santtu Raitalan ohjastama Evartti on noussut Kuninkuusravien alla kanuunakuntoon, ja oli myös Suurmestaruudessa vakuuttava voittaja. Raitalan annettua kirimerkin oriille viimeisessä kaarteessa, Evartti eteni hetkessä johtaneen Caijuksen rinnalle. Lopussa valjakkoa uhkasi enää Lissun Eerikki, mutta Evartti piti lopulta varmaan voittoon ajalla 19,4a / 1609 metriä.

”Hevonen oli tosi hyvän tuntuinen koko päivän. Lähdön alussa oli mielenkiintoisia vaiheita, ja päästin tarkoituksella Polaran nousemaan sisäradalta meidän eteemme. Tuntui, että oli kiva saada selkä eteen tässä vaiheessa, kun kauden tärkeimmät lähdöt ovat vielä edessä, vaikka tämäkin tärkeä oli. Villit tunnelmat oli lopussa, Evartti tikkasi tosi makean tuntuisesti loppusuoraa ja tuntui, että kukaan ei voi saada meitä kiinni. Lissun Eerikille täytyy antaa arvostus, se tuli tosi kovaa lopun ja antoi hyvän haasteen”, Raitala kertasi.

Lähdössä saatiin useita uusia superjuoksijoita, eli suomenhevosia, jotka juoksivat alle 1.20-tuloksen. Antti Ojanperän valmentaman Evartin lisäksi myös Lissun Eerikki ja Camri juoksivat ensimmäistä kertaa urallaan alle 1.20-tuloksen.

”Tuntuu uskomattoman hienolta. Kun voittoaika kuulutettiin, tuli kylmiä väreitä, että herranjestas tämä on makeaa hommaa. Ensimmäinen 20 alitus tuntuu tosi hienolta, Evartti on kaikin tavoin uskomattoman hieno hevonen”, Raitala kehui.

Evartti on urallaan kohdannut useita vaikeuksia, mutta hoitaja Jutta Ihalaisen usko hevoseen ei ole koskaan horjunut.

”Aina, kun pääsee Evartin ilmoittamaan ja laittamaan voilokin kylkeen, on jotain jo voitettu. En osaa nyt edes sanoa miltä tuntuu, kun tällainen lähtö voitettiin. Lääketiede on huippua myös hevosten osalta, osaavia eläinlääkäreitä ja valmentajia on paljon, mutta jos ei olisi hevosta, jolla on sydän täyttä kultaa, ei se pääsisi tänne asti”, Ihalainen viittasi liikuttuneena Evartin voittamiin vaikeuksiin.

Voitostaan 15 000 ansainneella Evartilla on aina ollut erityinen paikka Ihalaisen sydämessä. Hän ohjasti Evartin uran ensimmäiset lähdöt, ja hevosen ensimmäinen voittokin tuli Ihalaisen ohjastamana.

”Jos saan henkseleitä paukutella, niin olen aina kehunut Evarttia. Minulle se on ollut aina sellainen hevonen, että uskallan haaveilla ja kehuskellakin. Nämä ovat niin harvinaisia herkkuja nämä tilanteet, mutta aina se kehuskelu ei ole turhaa”, Ihalainen kertoi.

Evartin omistaa Talli Pajatso ja sen on kasvattanut Olli Sippola.

Evartti on tällä kaudella voittanut myös suomenhevosten Suur-Hollola-ajon, ja on yksi vahvimmista kandidaateista voittamaan ravikuninkuuden. Evartti ja Suurmestaruudessa toiseksi sijoittunut Lissun Eerikki eivät ole aiemmin osallistuneet kuninkuuskilpailuun. Hallitseva ravikuningas Tähen Toivomus laukkasi alussa, mutta sijoittui vielä kolmanneksi lähdössä. Seinäjoen Kuninkuusravit järjestetään 31.7.-2.8., ja pääkilpailuun osallistuvat hevoset valitaan ensi keskiviikkona 22. heinäkuuta.

 

Staro Miami häikäisi lämminveristen Tammatähdessä

Mikkelin lämminveristen Tammatähdessä on nähty usein kovia tuloksia, eikä tämänkään vuoden lähtö tuonut poikkeusta. Johtavan Free Men rinnalla juossut Mika Forssin ohjastama Staro Miami piti yllä reipasta matkavauhtia, ja irtosi lopussa näytöstyyliin voittoon omalla ennätysajalla 10,2a / 1609 metriä.

”Aivan jäätävä tamma. Lähdön viivästyminen aiheutti meille vähän ongelmia, mikä näkyi kiihdytyksessä. Mutta se ei ollut tänään ratkaiseva seikka. Ajoin johtavan rinnalle, koska tamma tykkää juosta siitä”, Forss kertasi.

Ruotsissa syntynyt 5-vuotias Staro Miami on menestynyt hienosti ikäluokkansa suurkilpailuissa. Tänään 7000 euroa ansainneen tamman voittosumma lähenee jo 500 000 euroa. Valmentaja Aripekka Pakkanen on kilpailuttanut hevosta taitavasti läpi sen uran.

”Ei voi paremmin kilpailuttaa hevosta. Pientä epäonnea on ollut matkalla, Tammaderbyn laukka on jäänyt kaivelemaan. Olemme säännöllisesti yhteydessä valmennustiimin kanssa, ja joka kevät kun kausi on alkanut, hevonen on ollut hienolla mallilla”, Forss kertoi.

Staro Miami kuuluu Suomen tammaparhaimmistoon jo nyt, ja Forss näkee hevosessa vielä lisää potentiaali kehitykseen.

”Tämä on yksi kovimmista tammoista, jolla olen ajanut. Vielä, kun saamme tämmöisiä maileja lisää, niin kymmenyksiä lähtee paljon. Sittenhän tämä riittää tammoissa missä vain”, Forss kehui.

Staro Miamin omistaa Martti Simonen, joka oli paikan päällä Mikkelissä katsomassa hevosensa lähtöä.

”Ei olisi koskaan uskonut, että hevosen tarina on näin upea. Alusta lähtien Staro Miami on vain parantanut, ja kaikki on mennyt niin hienosti. Ei suoraan sanoja asialle, tämä tuntuu niin hyvältä”, Simonen tunnelmoi ja jakoi myös kehut koko tiimille hevosen takana.

 

Sunbeam toi Jenni Koskelalle uran kahdeksannen montén Suomen mestaruuden

St Michel –ravien lauantaina ajettiin myös lämminveristen montén Suomen mestaruus –finaali. Lähdössä nähtiin vauhtia, kun Elina Pakkasen ohjastama Dreaming Blues veti ensimmäisen kierroksen 11,5-vauhtia. Jenni Koskelan ohjastama Sunbeam tarkkaili tilannetta aivan kärkihevosten takana. Koskela löysi viimeisessä kaarteessa vapaat kiriväylät ja Sunbeam kiri lopulta ylivoimaiseen voittoon ajalla 13,2a / 2100 metriä.

Jenni Koskela on yksi Suomen menestyneimmistä montéohjastajista, hän on voittanut Suomen mestaruuksia yhteensä kahdeksan, kuusi lämminverisillä ja kaksi suomenhevosilla. Koskela on ohjastanut kaikki Sunbeamin montélähdöt, ja tuntee siten hyvin hevosen.

”Viimeksi jäi hampaankoloon Jokimaalla, kun jäätiin pussiin. Tuntui, että tämä menee mitä vaan, kun saadaan selkäjuoksu ja niinhän se meni. Ei huolettanut Trot Kronoksen karkumatka, tunsin alla, että nyt liikahtaa hevosella jalka ja se ottaa varmasti kiinni edellä menevän”, Koskela kertoi.

Yhteistyö Tapio Mäki-Tulokkaan kanssa on aiemminkin tuottanut menestystä, vuonna 2018 Koskela voitti Attack Diablon kanssa montén Suomen mestaruuden.

”Olen ajanut Topin (Mäki-Tulokkaan) hevosia jo jonkun aikaa, jollain hevosella menin ennen Attack Diabloa. Ja mikäs näillä ajellessa, kun ovat niin hyviä”, Koskela kehui Mäki-Tulokkaan valmennustallin hevosia.

Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Sunbeam on oikea montéspesialisti, hevosella on takanaan nyt seitsemän lähtöä raviratsastuksessa, joista se on voittanut neljä.

”Sunbeam on suoritusvarma hevonen ja äärettömän ravivarma, se ei laukkaa missään tilanteessa. Se on myös tosi nopea. Sunbeam on oikeasti hyvä hevonen montélähtöihin, ainakin Suomessa”, Mäki-Tulokas kertoi.

Voitostaan 7500 euroa ansainneen Sunbeamin omistaa Stable Old MacDonald, jonka takaa löytyy valmentaja Tapio Mäki-Tulokas ja Jussi Kauppinen.

”Omistamme hevosen puoliksi. Meillä on kimpassa Jussin kanssa hevosia, ja yhteistyö on toiminut tosi hyvin. Terveiset ja kiitokset hänelle”, Mäki-Tulokas totesi.

St Michel -ravit jatkuvat huomenna, sunnuntaina kello 13.30 alkaen. Päivän päälähtö St Michel -ajo ravataan noin kello 16.55. Lähdön voittaja ansaitsee 70 000 euroa ja uudesta rataennätyksestä annetaan 10 000 euron bonus.

 

Hippoksen tiedote

kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

ME-jahti